2521 Sayılı Kanun ve Yönetmelik

2521 SAYILI AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 10/3/1982 tarihli ve 17629 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Bu Yönetmeliğe göre yurt içinde imal edilecek yivsiz av tüfekleri tiplerinin ve özelliklerinin TS/870 Tüfekler-yivsiz-setsiz, ateşli, kara avcılığı müsabakalar için standardına, spor ve nişan tüfek ve tabancalarının bu konudaki imalat için seçilen ve izin verilen tiplerinin uluslararası standartlarına uygun olması zorunludur.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 5 – Yivsiz av tüfekleri ile sporda kullanılan nişan tüfek ve tabancalarını ve bunların aksamını yapmak üzere fabrika veya imalathane kurmak isteyenler, İçişleri Bakanlığından kuruluş izni almak zorundadır.

             Fabrika veya imalathane kurmak isteyenler; kuruluş izni almak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına aşağıda belirtilen bilgi ve belgeleri kapsayan üç nüsha olarak hazırlanmış dosya ile müracaat eder.

             1- Bağlı bulunduğu oda kayıt belgesi,

             2- Şirket ise son tadilleri kapsayacak şekilde firma ana sözleşmesi,

             3- İmalat konusu ve türü ile tasarlanan kapasite miktarı,

             4- Kurulacak iş yerinin güvenlik bakımından uygun olduğuna dair illerde valiliklerden, ilçelerde kaymakamlıklardan alınacak yazı,

             5- Tesislerin konumu ve çevresini gösterecek şekilde yetkili makamlarca onaylanmış 1/1000 ölçekli genel yerleşim planı.

             Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca uygun görüldüğü takdirde, dosyalardan iki adedi kuruluş izni için uygunluk yazısı ekinde firmaya gönderilir.

             Firma bu dosyalara, teknik sorumluluğu üstlenecek mühendisin diploma ve oda kayıt belgesini de ekleyerek İçişleri Bakanlığına müracaat eder. Teknik sorumlunun makine mühendisi olma şartı aranır. Bir teknik sorumlu mühendis, yalnızca bir ikamet adresi geçerli olmak şartıyla ikamet etmiş olduğu il sınırları içerisinde en fazla 20 firmanın teknik sorumluluğunu üstlenebilir. Teknik sorumlu olarak çalıştırılan mühendis; ürün tasarımı, proje, iş yeri planlama, malzeme, üretimin tüm aşamaları, ürün kalitesi ve güvenliği, işçi sağlığı ve iş güvenliği, çevre sağlığı ve güvenliği hususlarından birinci derecede sorumludur. İşyeri sahibi ise gerek teknik gerekse idari açıdan işyerinin tüm faaliyetlerinden birinci derece sorumludur.

             İçişleri Bakanlığınca gerekli inceleme, araştırma ve soruşturma yapılmak suretiyle, izin isteyenin ve sorumlu yöneticilerin durumlarının güvenlik bakımından uygun olduğunun tespiti halinde kuruluş izni verilir. Kuruluş izni verilen firma piyasaya satış yapmamak kaydıyla numune üretimi yapar.

             Kuruluş izni, fabrika veya imalathanenin yıllık kapasitesi dikkate alınarak ve herhalde iki yılı geçmemek üzere İçişleri Bakanlığınca belirlenecek süre için geçerlidir. Bu süre ancak, kuruluşu geciktiren veya engelleyen zorlayıcı nedenlerin, İçişleri Bakanlığınca haklı bulunması ve kabulü ile bir seneyi geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Faaliyet izni

             MADDE 6 – Yivsiz av tüfekleri ile sporda kullanılan nişan tüfek ve tabancalarını ve bunların aksamını imal etmek isteyen firmalar Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığından faaliyet izni almak zorundadır. Faaliyet izni almak isteyen firmalar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına aşağıda belirtilen bilgi ve belgeleri kapsayan üç nüsha olarak hazırlanmış dosya ile müracaat eder.

             1- Kuruluş izin belgesi,

             2- Kapasite raporu,

             3- İş yeri açma ve çalışma ruhsatı,

             4- Sanayi sicil belgesi,

             5- İş akım şeması ve proses açıklama bilgileri,

             6- Üretilecek mamulün ve mamule ait parçaların aşağıda belirtilen şekilde sınıflandırılmış olarak listesi.

             a) Müessese bünyesinde yapılacaklar,

             b) Yarı mamul olarak satın alınıp müessese bünyesinde son şekli verilecekler,

             c) Komple satın alınacaklar,

             d) İthal edilecekler,

             7- Çalıştırılacak personel sayısının, yönetici, mühendis, teknisyen, işçi  olarak dökümü,

             8- Marka tescil belgesi,

             9- TSE Standart Uygunluk Belgesi.

             Bu bilgi ve belgeleri içeren dosyaların iki sureti, uygun görüldüğü takdirde faaliyet izni için uygunluk yazısı ekinde firmaya gönderilir.

             Firma bu dosyalara;

             1- Üretilecek mamulün perspektif ve montaj resmi,

             2- Üretilecek mamulün ve parçalarının teknik resimlerini,

             3- Her tip ve modelden birer adet numune,

             ekleyerek İçişleri Bakanlığına müracaat eder. İçişleri Bakanlığının inceleme ve değerlendirmesi sonucunda uygun görülmesi halinde firmaya Faaliyet İzin Belgesi verilir. Numuneler ile bunlara ait düzenlenen rapor mühürlenerek muhafaza edilmek üzere firmaya iade edilir.

             Sonradan değişik tip ve modelde üretim yapılması halinde,

             1- TSE standart uygunluk belgesi,

             2- Üretilecek mamulün perspektif ve montaj resmi,

             3- Üretilecek mamulün ve parçalarının birinci fıkranın (6) numaralı bendinde yer alan sınıflandırılmış listesi,

             4- Üretilecek mamulün ve parçalarının teknik resimleri,

             5- Her tip ve modelden birer numune,

             içeren iki suret dosya ile İçişleri Bakanlığına müracaat edilir. Bakanlıkça yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda uygun görülmesi halinde yeni tip ve modelleri içeren Faaliyet İzin Belgesi düzenlenir. Numuneler ile bunlar için düzenlenen rapor mühürlenerek muhafaza edilmek üzere firmaya iade edilir.

             Sadece tabanca ve tüfek parçaları imal edecek olanlardan TSE Standart Uygunluk Belgesi, üretilecek mamulün perspektif resmi ve montaj resmi ile numune aranmaz, bu kuruluşlara verilen faaliyet izin belgelerine sadece tabanca ve tüfek parçaları imal ettiği yazılır.

             Ayrıca tamamı ihraç edilecek ürünlerde TSE Standart Uygunluk belgesi aranmaz, faaliyet izin belgesinde ihraç kaydıyla imal edileceği belirtilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 7 – Yivsiz av tüfeği imal eden fabrika ve imalathanelerde üretilen tüfeklerin yürürlükteki TSE/870 Tüfekler- Yivsiz Setsiz, Ateşli, Kara Avcılığı ve Müsabakalar için standardına uygun imal edilip edilmediği hususundaki denetimler, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca ilgili mevzuat çerçevesinde müştereken yapılır.

             Kapasitesi ayda 50 tüfeği aşan fabrika veya imalathanelerin kendi bünyelerinde namlu basınç kontrol tezgâhı tesis etmeleri zorunludur. Bu miktardan düşük kapasiteli imalathaneler namlu basınç deneylerini yakınlarındaki fabrika veya imalathanelerin kontrol tezgâhlarında ya da Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu basınç kontrol tezgahlarında yaptırmak ve deneyden geçen her namluyu damgalatmak zorundadır.